Prohibit, emprat, incomplint ordres, causant morts.
Armament químic: destrucció inviable
La realitat és que la destrucció de l’armament químic no és tècnicament viable dintre d’uns marges raonables de seguretat. A continuació oferim una versió científico-tècnica que l’opinió pública hauria de conèixer (i que segur que els governants dels països implicats coneixes pels seus assessors tècnics) de per què això no és possible. Sabem que correm un risc, però la nostra obligació com a científics i la nostra consciència ens obliga a fer pública la nostra opinió. (...)
El 1993, el Congrés d’Estats Units va ordenar al seu Exèrcit la destrucció de tot l’arsenal d’armes químiques existents en el país. El termini inicial atorgat acabava el 1997. Arribat aquest any no s’havia complert el mandat i el termini es va ampliar fins el 2004. Actualment ja està ampliat a 2007 i comença a sentir-se parlar d’una nova pròrroga fins 2012. ¿Què passa? Doncs simplement que en el moment actual ningú disposa de la tecnologia necessària per fer-ho d’una manera controlada i amb uns riscos acceptables.
Els tècnics i el Govern nord-americà saben que no és possible eliminar aquestes armes químiques (...).
(...) s’hauria d’imposar el seny i que un Govern no justifiqués les seves accions davant l’opinió pública exigint a un altre, amb menys mitjans tècnics, que faci en setmanes quelcom que ell mateix no ha estat capaç de fer en més de dues dècades.
L'Agent Taronja del Vietnam
(...) un grup d’investigadors de l’Institut de Medicina de Nova York ha descobert que es va infravalorar dràsticament la nocivitat de les substàncies químiques emprades per Estats Units en la guerra de Vietnam, entre 1968 i 1971. Es calcula que un milió de nens vietnamites han patit deformacions atribuïbles a aquestes substàncies i sense rebre cap indemnització.
Segons l’informe (www.nap.edu), la toxicitat de l’Agent Taronja, un herbicida defoliant emprat per l’Exèrcit nord-americà en el sud del Vietnam per aclarir la selva i prevenir les emboscades dels Vietcong, era quatre vegades superior del que s’havia dit. Els científics calculen que, a partir de les noves dades, es podran establir vincles directes entre l’ús de l’agent taronja i les malalties patides per milions de camperols i soldats vietnamites i centenars de milers de combatents nord-americans, així com dels seus fills. Tan els grups de veterans nord-americans com el Govern vietnamita han reivindicat indemnitzacions per la intoxicació amb dioxines, component de l’agent taronja. Uns 22.000 ex combatents ja reben pensions (...) per incapacitació atribuïble a la seva exposició a l’agent taronja. (...)
Recentment, s’ha començat a pagar subsidis als pares ex combatents de nens amb espina bífida. S’ha comprovat que n’hi ha prou amb una partícula de dioxina entre un bilió per tenir efectes sobre la salut. “Durant els primers anys de fumigació es van emprar compostos químics molt nocius”. (...) Segons un portaveu del projecte Friendship Village, un poble d’acollida, prop de Hanoi, per a víctimes de l’agent taronja establert per veterans nord-americans, al voltant d’un milió de nens vietnamites pateixen deformacions de naixement atribuïbles a la intoxicació a l’úter causada per les dioxines. (...)
En els anomenats “punts calents” propers a les bases nord-americanes es fumigava més d’un cop a la setmana durant la guerra i les dioxines s’han infiltrat en el subsòl (...).
(...) després de comprovar que diversos amics havien tingut fills amb deformacions, es va fer una vasectomia. Després va tornar a Vietnam: “Em vaig quedar tan traumatitzat que vaig decidir quedar-m’hi”
Andy Robinson, Un millón de niños vietnamitas, afectados por substancias químicas, La Vanguardia 18-05-2003.
Bombes de fòsfor blanc
El Govern es compromet a limitar l’ús de bombes de fòsfor blanc, en especial en zones urbanes, i a evitar víctimes civils en conflictes, segons un informe tramès a Ban Ki Mun, complint una resolució de l’ONU. (...) La pressió sobre Israel es va intensificar després de la guerra de Gaza de 2008, en la qual aquestes bombes van ser emprades.
Afp, Limitación de las bombas de fósforo blanco, La Vanguardia 22-07-2010.