Conflictes polítics convertits en religiosos



Sempre vaig témer que el conflicte polític d’Orient Mitjà es convertís en religiós, i és exactament el que està passant(...) en les guerres de religió el temps no té importància: els anys de guerra es converteixen en segles i les parts s’enfronten durant generacions.
Els líders àrabs, abans nacionalistes o d’esquerres, al convertir-se en islamistes adquireixen la mentalitat dels resistents a les creuades: “Si varem poder resistir als creuats cristians fins que se’n van anar dos-cents anys després, també treurem als creuats sionistes encara que costi segles”.
(...) un milió d’immigrants de Rússia creuen que amb els palestins cal fer el que Putin –l’admiren- ha fet amb els txetxents. També creuen que cal conduir l’Estat a l’estil del KGB.
(...) [amb] el triomf electoral de Hamas a Gaza: Egipte, Jordània, Estats Units i Israel es van acoquinar davant la possibilitat que s’estengués per tot el planeta, i així varem iniciar amb el seu beneplàcit un embargament i un bloqueig que va convertir Gaza en una presó.
(...) el millor per a tots seria reduir el perfil del conflicte (...) reconduir-lo: fer que l’enfrontament deixi de ser religiós i torni a ser polític.
[Obama] vol canvi i canvi de veritat, però no sé si té temps (...) el que no faci al principi no ho podrà fer després. El lobby jueu se l’imposarà.
Lluís Amiguet, entrevista amb Avishai Margalit, La Vanguardia 16-02-2009.