Confabulació a Irlanda


Els poders espirituals i terrenals d’Irlanda, l’Església i l’Estat, es van confabular durant dècades per amagar els abusos sistemàtics de nens i nenes per part de sacerdots i monges, incloent violacions i pallisses, segons un informe que figurava a mans del Govern de la República de fa mesos però que només ara s’ha donat a conèixer a l’opinió pública.
El document (...) analitza més de 300 incidents atribuïts a 46 capellans, però deixa ben clar que es tracte només de la punt de l’iceberg. (...) a aquests cal afegir (...) a membres de congregacions com el Germans Cristians, els qual regentaven hospicis i orfenats.
Avergonyit per un informe que acusa a l’estat de conspirar en l’encobriment d’un dels majors escàndols en la història de la República d’Irlanda, [el] Govern (...) ha demanat perdó a les víctimes i al país en general per les ‘accions i omissions’ dels seus predecessors en el poder.(...)
Els investigadors, (...) han tingut accés a 60.000 arxius secrets de les esglésies de Dublín, inclosos 5.500 documents que el cardenal (...), ex arquebisbe de la capital, guardava sota clau en la seva caixa forta personal. Una de les revelacions més sensacionals, i que ha servit per desmuntar la defensa que les autoritats eclesiàstiques ignoraven els abusos comesos pels seus sacerdots, és que l’Església va contractar ja el 1987 una pòlissa d’assegurances per cobrir-se de les despeses legals i les compensacions de futures demandes.
(...) Només un dels acusats ha admès la comissió de delictes sexuals en un llarg centenar d’ocasions, i un altre ha confessat que abusava d’un menor cada 15 dies per terme mitjà, durant un ministeri que es va perllongar al llarg d’un quart de segle. Són xifres esglaiadores.
El període objecte d’aquesta investigació abasta des de 1975 fins el 2004, però els abusos de nens a Irlanda es remunten als quaranta. Tres arquebisbes de Dublín van preferir guardar silenci i traslladar de parròquia als capellans implicats per “protegir la reputació de l’Església”, i van marginar a un petit nombre de sacerdots valents que va donar la cara i va denunciar els delictes.
Rafael Ramos, Estado e Iglesia católica encubrieron los abusos de curas a niños en Irlanda, La Vanguradia 27-11-2009.