Escàndols sexuals a Estats Units




Escàndols a California des de 1936
(...) gairebé un centenar de víctimes van denuncar l'assetjament. La institució (...) ara espera el perdó i la reconciliació amb la societat després de l'escàndol que la castiga.
(...) amb l'acord es resolen 90 denúncies contra 31 sacerdots, 10 membres del personal laic, una mare religiosa i dues monges. (...)
Les primeres denúncies per abusos daten de 1936 i van continuar durant sis dècades (...). Els denunciants rebran entre 500.000 i 1'6 milions de dòlars. Més de la meitat dels 100 milions de dòlars pactats els pagarà directament la diòcesi (...). La resta serà coberta per vuit companyies asseguradores.
(...) l'Església catòlica continua negociant acords semblants a la resta del país, el que podria sumar al final més de 1.000 milions de dòlars. (...).
Al voltant de 800 clergues romanen encara al centre de l'escàndol. (...) no es descarta que altres bisbes segueixin a EUA els passos [d'aquesta diòcesis] enlloc de protegir els seus clergues, com es venia fent fins ara mentre creixia l'escàndol.
Sandro Pozzi, Un obispado de California paga 74 millones por los abusos de sus sacerdotes, El País 5-01-2005.

Delaware (EUA)
  La diòcesi de Willmington (Delaware, EUA) tenia ahir una cita amb la justícia per suposats abusos sexuals a 88 nens. Malgrat això, el diumenge a darrera hora el bisbe Francis Malooly va declarar a la diòcesi en fallida. “No tenia elecció”, va afirmar. D’aquesta manera va aconseguir aturar un procés que no es podrà reprendre fins que la justícia determini sobre la fallida. Sense saber quants diners té la diòcesi és impossible determinar les indemnitzacions que podrien cobrar les víctimes.
  (...) L’advocat defensor de les suposades 88 víctimes, Thomas Neuberger va denunciar el que, al seu judici, ha estat “un esforç desesperat (de la diòcesi) per ocultar la veritat i amagar milers de pàgines de documents escandalosos”. Afirma que la fallida és “el darrer capítol” de l’encobriment de l’abús a centenars de nens dut a terme durant dècades. Neuberger considera, també, que l’Església és responsable i còmplice dels delictes comesos pel clero.
El d’ahir era el primer de vuit processos previstos a Delaware contra l’Església catòlica per abusos sexuals.
  Declarar-se en fallida és una pràctica a la qual han recorregut altres diòcesis per alentir judicis per abusos sexuals. Al menys, set ho han fet des que, fa set anys, l’arxidiòcesi de Boston va ser la primera en afrontar l’abús sexuals dels nens al seu càrrec.
  (...) La fallida facilita concentrar totes les demandes en un sol cas. D’aquí que Malooly asseguri que ofereix una millor oportunitat per “compensar a totes les víctimes”.
  La diòcesi de Davenport (Iowa) va pagar l’any passat 37 milions de dòlars a 150 víctimes. La de Portland (Oregon) en va pagar 50 a 157 persones el 2007 i en va apartar 20 milions  més per fer front a futures demandes.
Ap, Annapolis, La diócesis de Delaware quiebra para evitar un juicio por abusos a 88 niños,
La Vanguardia 20-10-2009.