8.4 Estructures fora de la llei

-->
No es poden oblidar les poderoses estructures fora de la llei si volem entendre com funciona el món. El volum del seu negoci, la violència que utilitzen i la corrupció que promouen són factors que indiquen el seu poder i les repercussions de les seves activitats.

En aquest apartat considerem les següents estructures:

8.4.1 Màfies
8.4.3 Tràfics il·legals
8.4.4 Pirates, segrestos 
8.4.5 Els nens de la guerra 

--> --> -->
Grups criminals
El fiscal en cap d'Anticorrupció (...) considera que s'ha donat un cop important per "impedir que s'estableixin a Espanya grups criminals organitzats d'altres països, que han trobar aquí un adob especial pel seu desenvolupament". (...) El comissari segon cap dels Mossos (...) creu que la instal·lació d'aquests grups a Catalunya no és casual. Segons el seu judici, l'explicació no és policial, sinó sociològica. Els darrers dos anys a Catalunya ha estat fàcil invertir i moure diners en el sector urbanístic. Però amb l'operació Java "se'ls està brunzint a base de bé". (...)
José María Brunet, La caída de los capos, La Vanguardia 17-03-2010.

-->
Capitalització de terroristes
(...) Aquest informe [classificat d’EUA] conclou que “els donants d’Aràbia Saudí (...) constitueixen la font més significativa de capitalització del terroristes sunís en el món”.
Francesc Peirón, Los aliados árabes siguen financiando a Al Qaeda y otros grupos terroristas, La Vanguardia 6-12-2010.