Google i el govern de la Xina

-->
La companyia Google va confirmar ahir la seva voluntat d'abandonar el mercat xinès. (...) va anunciar que estudia posar fi paulatinament  als acords per proporcionar serveis de cerca filtrats als seus socis en el gegant asiàtic.
Google va avançar que complirà els seus compromisos en el mercat xinès, però va donar a entendre que no els renovarà. (...)
La decisió de no acatar la normativa xinesa d'aplicar censura a les seves cerques i optar per redirigir als seus usuaris al seu servidor de Hong Kong ha caigut molt malament en el mercat xinès i ha estat blanc de crítiques dels mitjans de comunicació oficials. 'El Diari del Poble', òrgan del Partit Comunista, va acusar a Google de col·laborar amb els serveis secrets d'EUA.
Isidre Ambrós, Google anuncia el cese gradual de sus acuerdos comerciales en China, La Vanguardia 25-03-2010.

Internet a la Xina
El govern xinès va endurir ahir les condicions per accedir a internet. A partir d’ara, els usuaris estaran obligats a proporcionar el seu nom real per connectar-se a la xarxa i les companyies proveïdores seran les responsables d’eliminar els continguts d’internet que estan prohibits al país i n’hauran d’informar les autoritats.
La decisió es pren quan els censors del govern han augmentat considerablement les restriccions sobre el trànsit internacional d’internet en les últimes setmanes. Unes limitacions que dificulten a les empreses protegir els seus secrets comercials i als internautes veure llocs web de l’estranger que el Partit Comunista de la Xina considera políticament sensibles.
(...) És una mesura encaminada a rebaixar el to de la vibrant discusió que es viu diàriament als microblogs qu fan la funció de Twitter a la Xina.
Les autoritats detenen periòdicament –fins i tot empresonen- alguns usuaris d’internet per comentaris políticament sensibles, com ara les crides per una democràcia multipartidista o les acusacions d’irregularitats comeses per dirigents comunistes locals.
(...) La majoria dels proveïdors de serveis d’internet xinesos han aplicat aquestes regulacions lentament per por d’una reacció irada dels clients. (...)
“Avui en dia a internet hi ha problemes seriosos amb informació personal que es recull imprudentment, s’utilitza sense autorització i fins i tot s’hi comercia” (...) “També hi ha un gran nombre de casos d’atacs contra sistemes d’informació per robar dades personals, així com episodis d’estafes, difamacions i calúmnies a través de la xarxa” (...)
(...) “Al mateix temps, l’ús d’internet sempre s’ha de fer dins dels límits de la Constitució i les lleis, i no es pot perjudicar els drets i  interessos de l’Estat, la societat o els individus”, va concloure [el subdirector de la comissió legislativa del país].
(...) Segons dades oficials, gairebé totes les línies fixes del país estan registrades amb una identitat real, però la identitat del 70% dels propietaris de les línies mòbils és fictícia.
Keith Bradsher, La Xina endureix les condicions per accedir lliurement a internet, Ara 29-12-2012.