Poder rabínic per sobre del democràtic


(...) em pregunto perquè aquest pensament religiós que advoca per la sacralitat de la Terra d'Israel i exigeix no renunciar a cap tros d'aquesta no va empènyer (...) [en aquells temps] a milers de jueus a emigrar a aquesta terra, per llavors era poc poblada. ¿perquè jueus de Síria, Iraq, Egipte,  Grècia i de tot l'imperi otomà, del qual Palestina era una província més, no van decidir llavors emigrar a la Terra d'Israel  moguts per aquest manament religiós d'assentar-se en una terra tan sagrada i volguda? ¿I perquè tampoc ho van fer els jueus religiosos d'Europa, molts dels quals en canvi si anaven emigrant de país a país?
I això ho pregunto precisament degut a que alguns dels meus avantpassats sí van emigrar a Palestina demostrant d'aquesta manera que era possible sortir del món de la diàspora. (...)
(...) durant segles era factible anar-se'n a viure a la Terra d'Israel sense haver d'esperar a que esclatés amb força l’antisemitisme que urgís a complir aquest precepte religiós, tan important ara per als rabins nacionalistes.
(...) en els segles anteriors al sionisme la majoria de rabins desaconsellaven emigrar a la Terra d'Israel, i quan va sorgir el sionismes a les comunitats jasídiques d'Europa oriental s'hi van oposar. (...)
A l’arrel d'aquesta qüestió s'hi troba el principi essencial que proclama: "No hi ha Israel sense Torà", el que significa que no te valor un govern legitimat per criteris democràtics; el caràcter sobirà donat per la Torà i les lleis religioses, i els únics autoritzats per interpretar-los són els rabins.
El fervor religiós vers la Terra d'Israel utilitza el territori només com un element o pretext per desafiar al govern democràtic i sobirà, ja que la sobirania s'interpreta des d'un punt de vista religiós, i aquesta interpretació únicament la poden fer els rabins. Aquest constitueix un vell desafiament que és a la base de la identitat jueva i que s'ha enfortit els darrers anys amb l'augment del nombre d’israelians que es defineixen com religiosos. I a aquest desafiament també s'hi haurà d'enfrontar qualsevol govern democràtic a Israel que, per assolir la pau amb els palestins, pretengui evacuar colònies jueves en els territoris ocupats el 1967.
Abraham B. Yehoshua, Los rabinos nacionalistas, La Vanguardia 21-1-2010.