Mecanismes de manteniment del poder


Conté els articles o casos:


 
EUA veu el Vaticà com un poder provincià, antiquat. Així es dedueix dels documents filtrats de Wikileaks. (...)
Els poders nord-americans, estalinista i tants altres coincideixen en realitzar una anàlisis només política i econòmica per enjudiciar l’Esglèsia. Però la realitat eclesial catòlica, en aquest cas, i la seva incidència en els pobles del planeta és incomprensible si únicament només s’analitza amb aquests esquemes.
Quin és el poder del Papa i de l’Esglèsia? Quin és el poder de la comunitat catòlica que, segons les estadístiques, té avui més fidels, mil dos-cents milions, que mai en el món al llarg de la seva història dues vegades mil·lenària i que abasta races, nacions, continents i cultures de tot tipus? (...)
Benet XVI es mostra contrari al poder i a les imposicions. “L’Evangeli s’oposa a constel·lacions de poder”, diu. Afegeix: “El contingut central de l’Evangeli de Joan consisteix en que la veritat no pot imposar el seu domini mitjançant la violència, sinó pel seu propi poder. (...)
El Papa teòleg comenta un significatiu text del segle XII que manté la seva vigència en aquest segle XXI, (...) “És una lectura obligada per a tot Papa. L’obra conté grans coses, per exemple: ‘Recorda que no ets el successor de l’emperador Constantí, sinó el successor d’un pescador”. I (...) deixa constància de l’experiència dels seus contactes amb els representants del poder polític dels diversos països que visita o que rep al Vaticà. “També en els molts encontres amb els grans caps d’estat –diu- veig una forta consciència que, sense la força de l’autoritat religiosa, el món no pot funcionar”.
Oriol Domingo, “Stalin tenía razón...”, La Vanguardia 19-12-2010.