Wikileaks


[El fundador de Wikileaks] va declarar (...): "Abans d’estar ficat en això, creia que sabia bastant bé com funcionava el món (...). Però res em va preparar per a la realitat amb la qual m’he trobat. La meva perspectiva ha canviat molt". Quan se li demana que concreti el que ha descobert, Assange dóna bons titulars: "La primera, la mort a escala mundial de la societat civil. Ràpids fluxos financers, per transferències electròniques de fons que es mouen més ràpid que la sanció política o moral, destrossant la societat civil a l’ample del món (...)
(...) més que revelar-nos de manera prístina i quasi religiosa com funciona el món, Wikileaks ens ofereix un arxiu monumental de diverses realitats que fan que el món funcioni malament o pitjor, segons els casos. (...) Wikileaks (...) parteix del mateix principi de valoració del fets que emprem des dels temps de les primitives gasetes que donaven compte de batalles, pestes i viatges: sempre és més noticiós el que presenta perfils negatius que positius. (...)
¿Cerquem la veritat o només esperem ratificar-nos en les nostres creences i prejudicis? (...) està clar que no tots cerquem el mateix. Wikileaks (...) publica veritats d’alt voltatge. És un exercici arriscat i higiènic que, entre altres coses, ens obliga a repensar el que succeeix i a repensar-nos dintre del quadre.
Francesc-Marc Alvaro, Cómo funciona el mundo, La Vanguardia 3-11-2010.