Blanqueig de diners


Els fets
Per ordre de la fiscalia de Roma, la Guàrdia de Finances es va confiscar ahir de 23 milions d’euros de l’Institut d’Obres per a la Religió (IOR) (...) sota la sospita d’incompliment de els normes contra el rentat de diners. (...)
Encara que el IOR –el banc del Vaticà- s'havia vist implicat en el passat en gravíssims escàndols financers, mai s’havia pres a Itàlia una mesura com la d’ahir. (...)
Gotto Tedeschi, vinculat a l’Opus Dei, és un personatge molt influent en el Vaticà. (...)
El IOR es va veure involucrat , fa trenta anys, en la fallida fraudulenta del Banc Ambrosià. El llavors president del IOR era l’arquebisbe nord-americà Paul Marcinkus, contra qui Itàlia va decretar ordre de captura, però no es va poder executar ja que tenia passaport vaticà. Encara avui perdura el misteri sobre dues morts relacionades amb el cas de l’Ambrosià. Una d’elles va ser la de Roberto Calvi, que va aparèixer penjat d’un pont de Londres (...) el 1082. Recentment la investigació sobre el cas va concloure que no va ser suïcidi, sinó que Cavi va morir assassinat.
(...) El IOR ja apareixia com possible protagonista en un dels darrers escàndols de corrupció de polítics propers a Silvio Berlusconi.
Eusebio Val, La policía confisca 23 millones al banco del Vaticano por presunto blanqueo, La Vanguardia 22-09-2010.

Una resposta
El president de l’Institut d’Obres per a la Religió (IOR), el banc del Vaticà, va considerar que la confiscació de 23 milions d’euros de la institució que dirigeix, per presumpte incompliment de els normes contra el rentat de diners, va ser una mesura desproporcionada i injusta. Segons Gotti Tedeschi, la Fiscalia de Roma ha aprofitat un mer error de procediment en una transferència a l’exterior per atacar a l’IOR i al Vaticà.
(...) El president de l’IOR va admetre que hi pot haver un error en una operació, però de pur caràcter administratiu. (...)
Gotti Tedeschi, dóna classes d’ètica de les finances a la universitat (...) el IOR confia en ser inclòs molt aviat a la 'white list', la llista de països que acrediten respectar estrictament les regles contra el rentat de capitals.
Eusebio Val, El banco del Vaticano denuncia ser víctima de un ataque injusto, La Vanguardia 23-09-2010.