Atacs al ciberespai


El món avui accepta que protegir la nostra atmosfera, hidrosfera, litosfera i biosfera és responsabilitat de tots els països. La mateix norma s’ha d’aplicar al ciberespai, el qual és essencial per a la nostra vida quotidiana, el benestar econòmic i la seguritat.
(...) un atac a les xarxes informàtiques d’una nació “pot ser un atac a totes les nacions”. (...)
Google ha posat el crit al cel, denunciant “un atac altament sofisticat que s’ha centrat en la infraestructura corporativa la qual s’origina a la Xina”. No obstant (...), el gegant d’internet va ajudar en la pràctica a desenvolupar la censura en línia a aquesta nació, al crear un motor de cerca a mesura el qual filtra tots els llocs web i referències que el Govern xinès considera inadequats. (...)
La Xina desplega desenes de milers de ciberpolicies per bloquejar llocs web, patrullar cibercafès, comprovar l’ús dels telèfons mòbils i rastrejar activistes d’internet. No obstant, l’amenaça (...) [rau] en que la manera en que els coneixements que ha obtingut amb aquest cibercontrol local ha acabat per ser inavaluable per a les seves activitats d’intromissió cibernètica fora de els seves fronteres. (...) Autoritats a Alemanya, Regne Unit i Estats Units han reconegut que en les seves xarxes de govern i militars han irromput ciberintrusos d’origen suposadament xinès.
Brahma Chellaney, los ciberguerreros de China, La Vanguardia  6-03-2010.