Escàdols sexuals a Alemanya

Alemanya
La fiscalia de Berlín ha iniciat una investigació per abusos sexuals a menors, després que el rector del reputat col·legi jesuïta de la ciutat informés que es van produir aquets casos, en una carta remesa a 600 ex alumnes de la institució. Els fets es remunten als anys setanta i vuitanta al col·legi Canisi d'educació secundària, un dels tres centres d'ensenyament secundari que els jesuïtes tenen a Alemanya. Els seus autors van ser dos sacerdots, professors de religió i educació física, els qual ja no treballen al centre. (...)
Des que la fiscal Ursula Raue va assumir el cas fa uns dies, el nombre d'ex alumnes que declaren haver estat víctimes dels dos sacerdots ha passat de tres a 22. Es tracte d'alumnes que entre els anys 1975 i 1983 tenien entre 13 i 16 anys. (...)
Un grup de set alumnes el 1981 va escriure una carta al col·legi i al bisbat notificant els abusos, sense que hi hagués resposta (...). Un alumne ha qualificat de "secret a veus" la pràctica d’abusos sexuals en el col·legi en aquella època. (...) A l'haver passat més de deu anys des de la majoria d'edat de els presumptes víctimes, tots aquests casos han prescrit com a delictes.
El provincial dels jesuïtes d'Alemanya (...) ha expressat la "pena i vergonya" que li susciten els delictes dels seus companys.
Rafael Poch, Escándalo en un colegio alemán, La Vanguardia 1-02-2010.


Aclariment del Vaticà
El Vaticà vol aclarir els suposats casos d’abusos a menors per part de sacerdots catòlics a Alemanya. (...)
El rotatiu [‘L’Osservatore Romano’] publica una carta del bisbe de Ratisbona (...) en la qual nega que els abusos ocorreguessin durant els anys de direcció de [Georg] Ratzinger. Explica que es van produir dos casos d’abusos en la coral. Els dos el 1958. (...) Ratzinger va dirigir el cor entre 1964 i 1994 (...).
EFE, Roma, El Vaticano esclarecerá los abusos en el coro, El País 7-03-2010.

Perplexitat
(...) Alemanya assisteix perplexa a un escàndol que s’estén com una taca d’oli per una dotzena de centres catòlics de tot el país. Sembla que l’abús sexual d'alumnes en centres catòlics va ser quelcom bastant comú, amb alguns casos molt recents. (...)
“(...) s’ha superat el termini de prescripció legal dels delictes” (...). El dilluns [la ministra de justícia] va retreure al Vaticà haver obstaculitzat les investigacions sobre els abusos. La Santa Seu va refutar l’acusació.
Tres col·legis jesuïtes, un sanatori infantil de Berlin regentat per monges, l’internat d’un monestir bàvar i fins el cor de la catedral de Ratisbona, (...) han estat notícia des de gener, la qual cosa ha obert un veritable debat nacional. La ministra de Justícia de Baviera ha proposat que s’amplii a 30 anys el termini de prescripció de delictes per abusos, una idea que sembla aprovar la canceller, Angela Merkel.
(...) El compositor ha denunciat un “sistema de càstigs sàdics vinculats al plaer sexual”, així com mals tractes. Els casos d’abusos coneguts s’estenen des de 1958 fins 1973. Dos dels quatre responsables van ser destituïts i un d’ells empresonat. (...)
Fins un centenar de víctimes es porten comptabilitzades a l’internat del monestir benedictí bàvar d’Ettal, amb deu sacerdots acusats. L’investigador (...) parla d’una “cultura sistemàtica de silenci i la ceguesa” davant de casos de violència que arriben fins l’any 2001.
(...) Les víctimes descriuen un clima de terror absolut, amb sessions col·lectives de cops i maltractes a l’ordre del dia. Mentre en les seves declaracions el bisbe Ratzinger ha situat els càstigs físics a les escoles com quelcom relativament corrent els anys 50 i 60, els casos d’aquest internat es van allargar fins els nays 80.
Rafael Poch, Berlín pide que la Iglesia católica indemnice a las víctimas, La Vanguardia 10-03-2010.