Telecomunicacions una mica menys controlades

Important sentència divulgada ahir pel Tribunal Constitucional d'Alemanya. La llei de Recopilació i Emmagatzemament de Dades, un recurs policial fonamental en l'anomenada guerra contra el terrorisme, ha estat declarada anticonstitucional. (...).
La llei vaser aprovada el 2008 i obliga a les companyies de telecomunicacions a guardar totes els dades sobre comunicacions telefòniques i internet dels seus clients durant sis mesos, amb la finalitat que estiguin a disposició de la policia. D'aquesta manera, "s’emmagatzemaven enormes quantitats de dades sobre ciutadans alemanys que no representen cap amenaça i que no són sospitosos de res" (...).
La sentència exigeix que es destrueixin "immediatament" totes les dades acumulades. Considera que hi ha una "greu intromissió" en l'esfera privada que "causa una amenaçant sensació d'estar vigilat". Però és molt lluny de ser una derrota del Gran Germà. Tampoc és una victòria de la defensa dels drets civils. És només un obstacle, un pal a les rodes d'un engranatge aparentment imparable.
El Constitucional alemany no ha il·legalitzat la recollida i emmagatzemament massiu de correus electrònics i converses de mòbils, que la policia practica en aquest i en gairebé tots els països des que hi ha la possibilitat tècnica de fer-ho. La sentència només declara inconstitucional la manera en la qual es fa això. És la forma el que atempta contra el dret al secret de les telecomunicacions, no el contingut.
Els jutges han estimat que les dades que la policia reuneixi sobre les comunicacions dels ciutadans han de ser emmagatzemades de forma diferenciada i separada, han de ser codificats i ser susceptibles de ser controlats de forma "transparent". Només en aquestes condicions la pràctica estaria ajustada al dret constitucional. Si totes aquestes condicions es compleixen, no hi ha problema. (...)
Alemanya és un dels països amb una societat més sensible en temes de protecció de dades. (...)
Els Verds i els poscomunistes de Die Linke òbviament estaven en contra de la llei. Va ser la coalició de socialdemòcrates i democristians del passat govern la que la va imposar, com un imperatiu de la seguretat de l'Estat en temps de guerra contar el terror. Però també s'hi oposava a la llei el Partit Liberal  (FDP), molt bel·ligerant en assumpte de drets civils, i ara membre petit de la coalició governamental. (...)
En la Unió Europea el tema de l’aplegament durant sis mesos de les dades i comunicacions dels ciutadans per a la seva utilització policial es regeix per una directiva antiterrorista que es va establir l'any 2006.
Rafael Poch, El Tribunal Constitucional alemán pone coto al abuso policial de datos, La Vanguardia  3-03-2010.