Instruccions: reserva total



(...) Lo dolent és quan la hipocresia o l’ocultisme assoleixen a activitats delictives, com la pederàstia i altres abusos de poder. És aquesta política de secretisme, avalada pel Vaticà, la que ara té sumida a la jerarquia catòlica en un escàndol de colossals proporcions. (...).
El succeït a Irlanda s’ha produït en molts altres països. A Espanya hi ha nombroses denúncies, amb mitja dotzena de condemnes judicials contra sacerdots pederastes. Però és difícil conèixer la magnitud del problema, donada la tendència de la jerarquia a ignorar, i inclús tapar, els escàndols.. Les instruccions del Vaticà són simptomàtiques. Davant de qualsevol denúncia, cal assegurar la reserva total, diu una instrucció de 1962.
(...) Un decret papal de 1568, titulat ‘Horrendum’, va ordenar que “els sacerdots que abossin seran privats de tots els oficis i beneficis, i lliurats als tribunals seculars per al seu càstig”. S’ha incomplert amb escandalosa freqüència. (...).
La pertinaç decisió d’ocultar o protegir les desviacions sexuals dels clergues dissoluts, inclús quan són delictives, tenen a veure amb el concepte heroic que els eclesiàstics tenen de si mateixos.
Juan G. Bedoya, El sexo pierde al Vaticano, El País 31-05-2009.