Tres casos:
No fer la mili, més greu que crims de guerra
[A Israel] “(...) els soldats deixen de ser inculpats per crims de guerra, mentre els que no volen fer la ‘mili’ són empresonats”.
Félix Flores, La recesión provoca una grave crisis de derechos humanos, advierte AI, La Vanguardia 28-05-2009.
Actuació humanitària
El Tribunal Suprem ha emparat a un jove que va abandonar l’exèrcit el 2006 per “estat de necessitat” per atendre la “delicada situació” en la qual es trobava la seva família. Després de la mort del seu pare, va deixar la unitat per mantenir la seva mare, la qual pateix una malaltia psiquiàtrica, i a un germà discapacitat. En primera instància, el soldat havia estat condemnat a un any de presó.
Europa Press, El Supremo ampara a un soldado que dejó el ejèrcito para sostener a su família, La Vanguardia 15-11-2009.
La Constitució d’Alemanya
(...) l’article 26 de la Constitució de 1949 prohibeix tan la guerra ofensiva com les “actuacions que comprometin la convivència pacífica dels pobles”.
Rafael Poch, El ejército alemán prosigue con su rearme y lanza un nuevo satélite, La Vanguardia 1-10-2009.
Dret internacional no respectat
La guerra, que és el mecanisme més fastigós i primari de relació entre éssers humans, té regles. (...) Se’n diu dret internacional comunitari. No es pot matar al personal de la Creu Roja. En van matar a 16 i destruir quatre ambulàncies. Dues d’elles davant meu (...)
Als estudiants de Periodisme se’ls sol dir que un reporter no s'ha d’implicar amb el que passa. Però si jo soc càmera i hi ha molts ferits i poc personal... [Deixes la càmera ia judes] Sí, i fins on jo he parlat amb periodistes, tots ho fan.
[¿Què ha vist a Gaza?] Vaig veure mil hores d’horror, en vaig gravar 65 i en mostro dues. Vaig decidir explicar la guerra seguint el criteri de la quarta convenció de Ginebra, és a dir: comes viola aquesta convenció, com es cometen els crims de guerra. La darrera escena del meu documental és el bombardeig amb fòsfor blanc. Un any després, el general que el va ordenar ha estat castigat.
Ima Sanchís, entrevista a Alberto Arce, "La guerra es fea y evitable, y los que la hacen son malos", La Vanguadia 4-02-2010.