El cas de les Caixes de l’Església catòlica



Privilegi del Parlament andalús
(...) el Cabildo catedralici controla l’entitat cordovesa [Cajasur] i nomena el seu president, càrrec que exerceix el sacerdot  Santiago Gómez Sierra. Qualsevol altra entitat fundadora de caixes d’estalvi a Andalusia nomé té un 13% de representació en els òrgans de govern d’una entitat. Però, per llei del Parlament andalús, l’Església gaudeix del privilegi de designar el 30% dels vocals. A aquest excepcional favor legal els polítics l’anomenen eufemísticament “singularitat”.
Lourdes Lucio, La Iglesia vende cara la fusión de Cajasur con Unicaja, El País 19-07-2009.

Fortes exigències de l'Esglèsia catòlica
(...) directius d’Unicaja i Cajasur mantenen intensos “contactes preliminars” per presentar pròximament un comunicat conjunt d’inici de fusió. En aquestes converses l’Església catòlica planteja fortes exigències tant en el camp institucional com en l’econòmic. En el primer cas, el Cabildo vol mantenir el màxim nivell possible de representació. I en el segon, “garanties” que els diners que l’Església rebi de l’obra social quedi blindat i no subjecte a l’evolució dels resultats de l’entitat.
Lourdes Lucio, La Iglesia vende cara la fusión de Cajasur con Unicaja, El País 19-07-2009.

Mantenir el patrimoni
La caixa controlada per l’Església [Cajasur] ha endurit la seva postura en les últimes reunions i manté una sèrie de reivindicacions que considera irrenunciables: que no es perdin els 3.000 llocs de treball i que l’economia i l’activitat productiva de Còrdova no es vegin afectades; que es mantingui el control sobre l’obra social i cultural –un dels seus pilars- i, sobretot, que es respecti el paper de l’Església, que ha defensat amb dents i ungles l’opció de mantenir el seu patrimoni al marge de l’operació.
Julia Camacho, Pablo Allendesalazar, Cajasur se suma al procés de fusió entre Unicaja i Caja Jaén, El Periódico 21-07-2009.

 Articles relaciontas: Caixes d'estalvi polítiques i religioses