Autobusos ultraortodoxos



(...) una línea pública d’autobusos, la 800, de Jerusalem a Tel Aviv, passant pel barri ultraortodox de Bnei Brak ,(...) en la qual, arrel de les pressions dels ultraortodoxos, es separa a dones i homes. (...) Les comunitats de ‘jaredim’, els ultrareligiosos, que suposen un 10 per cent de població, pressiona a les companyies públiques de transports (...) per imposar les seves normes a la majoria laica.
(...) un mig centenar de coneguts israelians i ONGs de dones [van] signar un comunicat, el qual exigeix la desaparició dels autobusos segregats. Aquests, en principi, estan destinats als ciutadans ultraortodoxos, però tractant-se de companyies públiques, poden ser emprats per qualsevol ciutadà. “Estem sent testimonis d’un fenomen complicat: en les línies per als ultraortodoxos, les dones són obligades  a seure a la part del darrera; les que s’hi neguen, són víctimes inclús d’atacs físics dels viatgers” (...). Segons [els de la protesta] són ja gairebé 60 les línies segregades. (...).
El fenomen dels autobusos ‘kasher’ va començar fa cinc anys centrant-se en els poblats i en els barris de residència exclusiva de ‘jaredim’. En aquests, les dones vesteixen vestits llargs i pudorosos, i no poden asseure’s al costat dels homes per respecte a les normes de la ‘decència’. L’oficina de premsa del Ministeri de Transports admet que hi ha “línies segregades jaredi”, malgrat que redueix el seu nombre a unes 80 (...). L’indispensable recolzament dels partits  ultraortodoxos a la feble coalició de Govern fa difícil que l’Executiu planti cara a les comunitats religioses, les quals exigeixen cada cop més serveis que compleixin el seu codi moral.
Henrique Cymermn, Segregación por sexos en Israel, La Vangurdia ??-09-2009.