Coixí conceptual


Conté els articles o casos:


El Papa entra en campanya electoral
(...) el tema que ha centrat la campanya d’aquesta segona volta [de les eleccions presidencials de Brasil] ha estat l’avortament.
(...) Rousseff ha hagut de proclamar el seu antiavortamentisme –abans ambigu- i inclús el Papa Benet XVI ha entrat en la campanya. El Pontífex va rebre el dijous als bisbes brasilers i els va exhortar a “emetre un judici moral inclús en política”. El Papa va condemnar els projectes “que contemplen obertament o de forma oculta la despenalització de l’avortament”.
Robert Mur, Rousseff lleva a Brasil camino del tercer mandato de Lula, La Vanguardia 31-10-2010.


Víctimes d’una molt presents a la societat i a l’acció política
Segons el Papa, "els cristians són actualment el grup que pateix major nombre de persecucions a causa de la seva fe". Un responsable vaticà (...) va citar durant una roda de premsa la xifra de 150.000 cristians que són assassinats cada any per odi religiós. (...)
El Papa va arremetre contra el fanatisme i el fonamentalisme, contra les pràctiques contràries a la dignitat humana que, segons ell, "mai es poden justificar i molt menys si es realitzen en nombre de la religió". (...)
Una constant del pontificat de Joseph Ratzinger és la insistència en que la fe no es limiti a l’àmbit privat, sinó que sigui un element molt present de la societat i de l’acció política. (...)
(...) El Papa es va referir a les "formes més sofisticades d’hostilitat contra la religió, que en els països occidentals s’expressa a vegades renegant de la història i dels símbols religiosos en els quals es reflecteixen la identitat i la cultura de la majoria dels ciutadans". Benet XVI, que ja en el seu recent viatge a Espanya va equiparar l’anticlericalisme violent de temps de la República i la Guerra Civil amb el laïcisme actual, va dir que "la mateixa determinació amb la qual es condemnen les formes de fanatisme i fonamentalisme religiós ha d’animar l’oposició a totes les formes d’hostilitat contra la religió que limiten el paper públic dels creients en la vida civil i política".
El parangó va provocar la irritació d’alguns periodistes. Un va recordar que "el laïcisme no mata", mentre que l’integrisme religiós sí ho fa. El bisbe italià (...) va defensar els arguments del document papal i va sostenir que "el laïcisme mata interiorment".
Eusebio Val, El Papa denuncia que la cristiana es la religión más perseguida, La Vanguardia 17-12-2010.


Les preocupacions d’un cardenal
“La societat envelleix, i la crisi demogràfica –imparable!- amenaça i posa en perill el futur dels nostres marcs de vida i benestar econòmic i social”, va advertir Rouco.
(...) Rouco va recordar a més a les famílies el seu paper en la difusió de la doctrina catòlica: “L’Esglèsia us necessita per poder ser evangelitzada i per evangelitzar!”.
Alícia Rodríguez de Paz, Rouco alerta de una Espanya en crisis por el aborto y la eutanasia, La Vanguardia 3-01-2011.