El cas de Mèxic


El flux migratori que creua Mèxic és la primera matèria d’un negoci milionari. Una font de riquesa de la qual se’n nodreixen, en primer lloc, els càrtels de la droga però que alimenta a altres grups del crim organitzat i reparteix beneficis entre tots aquells que es creuen en el camí dels indocumentats.
“L’activitat principal d’aquesta indústria és el segrest, tot i que té altres branques, com la tracta de persones amb finalitat d’explotació sexual, el tràfic d’òrgans o el reclutament de sicaris. Dels emigrants tots hi suquen” (...). Des dels maquinistes del tren en el que viatgen, que els cobra d’una a dos dòlars per cap per deixar-los pujar als vagons, fins els Zetas que els capturen per després cobrar-los rescat. “Aquí tots sabem que hi cases de seguritat on tenen la gent tancada mentre extorsionen a les seves famílies per telèfon”, abunda Artur, comerciant d’Ixtepec que va voler denunciar un d’aquests centres de detenció il·legal i per poc acaba ell a la presó. Els segrestadors alliberen a les seves preses quan reben els diners a través de companyies de transferència com Money Gram o Western Union.
(...) La ‘caça’ d’emigrants és una font de finançament important per als Zetas, el càrtel d’ex militars d’èlit mexicans que actua en els estats surenys d’Oaxaca i Chiapas i en el nord de Guatemala. Segons investigacions de la premsa especialitzada (...) el negoci deixa a l’any uns guanys de 50 milions de dòlars.
“Els Zetas són els patrons i la gent de les maras (...) són els operadors, conxorxats amb la màfia i les autoritats policials, migratòries i municipals”, subratlla el pare Solalinde (...).
Ixtepec, Servei especial, Capital del secuestro, La Vanguardia 27-12-2010.

Ixtepec és una petita ciutat sense llei, de prou feines 23.000 habitants que condensa la més cruel i aterradora de la impunitat a Mèxic. Feu del crim organitzat, nus de màfies que es busquen i es troben on l’Estat i les seves institucions es curtcircuiten. En aquest lloc, a poc més de 300 quilòmetres de la frontera amb Guatemala, també es creuen els camins dels emigrants irregulars que arriben per milers des l’Amèrica Central i del Sud en el seu trànsit vers Estats Units.
Elisabet Sabartés, Navidad en la frontera de la impunidad, La Vanguardia 27-12-2010.


"Seguretat" a les presons
Al menys 141 presos segons la policia -191, segons la premsa- ahir es van escapar d’una presó estatal a la ciutat mexicana de Nuevo Laredo, a l’estat de Tamaulipas, fronteres amb EUA. En fila, els interns van abandonar el penal per la porta principal, “la qual cosa senyala la complicitat dels custodis”, va dir un policia (...). El setembre, 85 presoners van escapar del penal de Reynosa, també a Tamaulipas.
E. Sabartés, La Vanguardia 18-12-2010.