El ministre de Defensa, Federico Trillo-Figueroa, va proposar als seus homòlegs de la Unió Europea la cerca de fórmules que permetin el “finançament a llarg termini” dels grans programes d’armament.
Trillo-Figueroa va argumentar que la Iniciativa de Capacitats de Defensa de la OTAN i la construcció de la Identitat Europea de Seguretat i Defensa exigiran grans inversions (...)
Aquestes inversions requereixen, al seu judici, fórmules financeres flexibles que no es veuen facilitades pels criteris de comptabilitat de la UE i per l’austeritat pressupostària que marca l’entrada en vigor de l’euro(...)
Alguns dels més importants [programes compromesos d’armament](com la fragata F-100 , el caça EF-2000 o el carro de combat Leopard) s’han finançat fins ara amb crèdits del Ministerio de Ciencia y Tecnología, però a partir del proper any Defensa ha de començar a pagar-los, alhora que en posa en marxa d’altres (com l’helicòpter d’atac, el submarí S-80 o l’avió de transport A300M), el que resulta impossible sense un increment espectacular del seu pressupost.
B.E.,Trillo pide a l aUE nuevas fórmulas para pagar los programas de armamento, El País, 15-5-2001.
Els mortífers F-35 invisibles
Israel ha decidit encarregar a Estats Units 20 caça-bombarders F-35, en la compra més polèmica i astronòmica de la història de les seves forces armades. Es tracta de l'anomenat 'avió invisible'.
Segons creuen a Jerusalem, aquesta arma estratègica és crucial per preservar la supremacia de la seva Força Aèria a Orient Mitjà, i la seva avantatge tecnològica en la regió. (...) el F-35 (...) és un del artefactes bèl·lics més complexos i mortífers.
(...) els vint costen 2.750 milions de dòlars (...). Els diners provenen de l'ajut d'EUA per a finalitats militars (...).
Washington pretén fabricar més de 3.000 F-35 amb un pressupost de més de 200.000 milions de dòlars. El projecte ha estat finançat per EUA amb la col·laboració del Regne Unit i d'altres socis: Austràlia, Canadà, Dinamarca, Holanda, Itàlia, Noruega i Turquia.
A Israel es pretén que els sistemes israelians instal3lats a bord mantinguin la supremacia de la seva Força Aèria en cas que "països enemics d'Israel" adquireixin aquest caça-bombarder. Es refereixen sobretot a Ankara, capital amb la qual Jerusalem manté un seriós duel diplomàtic.
Henrique Cymerman, Israel encarga a EE.UU. veinte F-35, al 'avión invisible' más mortífero, La Vanguardia 17-082010.