Guerres preventives i missions de pau


Guerra preventiva
(...) un règim democràtic només pot llençar un atac per anticipat (preventiu) si compta amb un suport públic i social aclaparador, tant en el propi país com a l’estranger (...). Hi ha una àmplia convicció, fora d'Estats Units (i compartida per molts també en aquest país), que una guerra preventiva és il·legal segons el dret internacional excepte si hi ha proves contundents d'un atac imminent (...). També és cert que la guerra preventiva és inacceptable en el cas d'un règim democràtic i d'acord amb el dret internacional, excepte per causa de legítima defensa. (...)
Aquesta argumentació sembla en principi raonable i jurídicament inatacable, però presenta un error fatídic pel raonament: es basa en premisses que es remunten a un període anterior a l'existència de les armes de destrucció massiva.
Waltre Laqueur, Guerra preventiva, La Vanguardia 12-01-2003.



Missió de pau, o guerra
"Aquesta no és una guerra d'Espanya. Aquesta és una guerra dels propis afgans. Nosaltres estem enviant més soldats, quan hauríem de marxar d'allà. Els parlen d'una missió de pau, quan van a una guerra. Ningú està preparat per quelcom així. (...)".
"Nuestros hijos no van a una misión de paz: van a la guerra, La Vanguardia 3-02-2010.