La branca magribina d'Al-Qaida (AQMI) (...) va assassinar als dos ostatges francesos en algun lloc del desert prop de la frontera del Níger amb Mali, segons fonts de la seguretat nigeriana citades per nombrosos mitjans de comunicació francesos. París va informar ahir a la nit que els cossos dels ostatges van ser trobats sense vida després que una unitat militar del Níger, coordinada per forces especials franceses, intentés una acció de rescat. "Tot ens fa pensar que van executats pels terroristes", va dir un portaveu militar francès, que va assenyalar que tres segrestadors van morir en l’enfrontament. (...)
En el camí, els segrestadors van ser interceptats per un dels avions de les forces franceses, que van coordinar l'intent dels militars del Níger de tallar el pas als captors. (...)
AQMI té a les mans a set ostatges, cinc d'ells francesos, tots ells capturats a Níger, però posats a lloc segur al nord de Mali, on també van romandre captius els tres espanyols capturats al novembre de 2009 al nord de Nouakchott (Mauritània) . Els set ostatges van ser capturats el 16 de setembre a Arlit (nord del Níger). Tots treballaven o estaven vinculats a la multinacional nuclear francesa Areva i les seves filials, que exploten dues mines d'urani.
I. Cembrero, Dos franceses mueren horas después de su secuestro en la capital de Níger, El País 9-01-2011.
Els dos ostatges francesos capturats el divendres pel grup terrorista a Níger van ser executats pels seus segrestadors, que probablement van decidir assassinar-los al veure's envoltats per les forces militars nigerianes i franceses. La versió oficial, tant a París com a Niamey, va atribuir ahir [diumenge] als terroristes la mort dels dos ciutadans francesos i no a l’operació militar desencadenada el dissabte per intentar alliberar-los. (...)
El ministre de Defensa francès (...) ahir va donar pràcticament per fet que els terroristes pertanyien a l’organització Al Qaeda en el Magreb Islàmic (AQMI), que manté captius en el desert de Mali a altres cinc ciutadans francesos, un togolès i un malgaix –tots ells treballadors d’empreses franceses en una zona minera del nord de Níger- segrestats els darrer setembre. (...)
En la fallida operació de rescat duta a terme el dissabte, l’exèrcit francès va ser –segons es va saber ahir- qui va dur el pes principal. La Guàrdia Nacional nigeriana que havia sortit immediatament en persecució dels segrestadors, va tenir primer un xoc armat amb els segrestadors la nit del divendres un centenar de quilòmetres al nord de Niamey. El grup va poder escapar el cerco, però el dissabte per la tarda va ser finalment rodejat prop de la frontera amb Mali. Llavors hi va intervenir l’exèrcit francès.
L’operació va ser duta a terme per tropes especials franceses, transportades en quatre helicòpters, amb el suport des de l’aire l’avió especial de vigilància Atlantique 2 (ATL-2). Dos comandos francesos van resultar ferits lleus en l’acció, en la qual van ser "neutralitzats" –morts o ferits- tots o la major part dels terroristes. Després, una mica apartats, van ser trobats els cadàvers dels dos ostatges.
[El ministre de Defensa] va presentar la decisió d’atacar –"una decisió greu", va admetre- com ineludible: "No fer res hauria reunit un doble risc, que els ostatges fossin duts a Mali i separats, i que França trametés una mala senyal als terroristes", va declarar. El president francès (...) que va decidir personalment la intervenció militar, va assegurar ahir que "França mai es sotmetrà al dictat terrorista".
Lluís Uría, Los rehenes franceses fueron ejecutados por los terroristas, La Vanguardia 10-01-2011.