Dimissions per falsejar i ocultar informes
El cap de l’Estat Major de Bundeswehr i el vice-ministre de Defensa alemany van dimitir ahir dels seus càrrecs, per falsejar i ocultar informes sobre la matança de més de cent persones en el nord d‘Afganistan el darrer setembre. Poques hores després del mortífer bombardeig nocturn (...), tant el ministeri com l’exèrcit sabien que l’atac havia produït víctimes civils, però el llavors ministre de Defensa Franz Josef Jung, va estar afirmant durant dies que només havien mort insurgents talibans.
Jung és avui ministre de Treball. Els informes que l’entorn del successor en el seu lloc (...), va filtrar a la premsa afirmen que l’exèrcit disposava d’un vídeo i de documents escrits que constataven la mort de civils. Enlloc de la de Jung , han estat els caps del cap de l’Estat Major (...), i del vice-ministre (secretari d’Estat) (...) les que han rodat.
(...) El nou ministre (...) acaba de reconèixer que el que les tropes alemanyes lliuren en el relativament confortable nord del país és “quelcom semblant a una guerra”. Fins ara era una “operació de reconstrucció” (...).
(...) La línea general va quedar clara en el darrer discurs programàtic [de la canciller Merkel ] en el Bundestag. La intervenció militar a l’estranger s’ha d’encarregar de garantir “l’accés a recursos globals”, va dir.
Rafael Poch, El ejército alemán paga su error, La Vanguardia 27-11-2009.
El ministre de Treball alemany, Franz Josef Jung, va dimitir per la seva responsabilitat en la massacra de Kunduz del passat setembre, quan era ministre de defensa. (...) el bast ocultament de víctimes civils en el bombardeig de dos camions cisterna a Afganistan havia costat el lloc del cap de l’Estat Major de l’exèrcit i al viceministre de Defensa. (...)
Poques hores després del desgraciat bombardeig (...) l’exèrcit alemany ja disposava d’informes sobre víctimes civils, però Jung va dir que "segons totes les informacions que disposo en aquest moment, tots es morts són terroristes talibans". El mateix dia el comandant de les forces nord-americanes parlava de víctimes civils, però els dia [següent] el portaveu de Jung continuava insistint en que "seguim sense informació sobre morts civils".
(...) La realitat era que els documents del ministeri i un vídeo militar coneixien l’existència de víctimes civils des del [mateix dia del bombardeig]. (...)
No hi ha hagut referències ni contrició del Govern ni dels seus crítics sobre la matança en sí (...). Les indemnitzacions o disculpes han quedat fora de discussió (...).
Rafael Poch, El ministro de Trabajo alemán dimite por mentir sobre Afganistán, La Vanguardia 28-11-2009.
El que no es veu des dels avions ni despatxos
Durant dos mesos, Karim Popal, advocat alemany d’origen afgà amb despatx a Bremen, va investigar a Kunduz el bombardeig de dos camions cisterna el 4 de setembre [de 2009]. (...) Hem comptabilitzat 179 víctimes civils: 137 morts, 20 ferits i 22 desapareguts. Altres cinc es compten com talibans. (...) El bombardeig ha deixat 91 vídues, les quals carreguen entre un i set fills, i 163 orfes.(...)
Ja hem aconseguit que [el Govern alemany] reconegui que va bombardejar civils. (...) El segon objectiu són les indemnitzacions. (...) A Afganistan una dona sense marit carregada de fills és una marginada que ha perdut la seva assegurança de vida. Tenim 91 vídues que ha de ser ajudades. Angela Merkel va dir que el Govern assumeix aquesta responsabilitat. Gràcies a Déu aquí tenim una democràcia que (...) és capaç d’imposar-se als militars en aquests assumptes.(...)
[¿paguen els nord-americans indemnitzacions?] Les tropes de l’operatiu Llibertat Duradora han pagat, però a través del Govern Afgà: mil o dos mil dòlars per mort, que és completament insuficient.
Rafael Poch, entrevista a Karim Popal, “Contamos 137 civiles muertos, incluidos 36 niños”, La Vanguardia 4-12-2009.
El 6 de novembre, Guttenberg va defensar el bombardeig de Kunduz (...) com "militarment proporcionada". "Inclús si hi va haver fallades de procediment, l'atac aeri va ser necessari", va dir. El 3 de desembre, en el Bundestag, va canviar el de "proporcionat" per "desproporcionat". (...) Guttenberg va mantenir (...) que el coronel Klein que va ordenar l'atac "Sens dubte va actuar amb coneixement cabal i te la meva completa simpatia".
Que el responsable més immediat d'un desastre ja reconegut continués cobert pel ministre va resultar contradictori, però es va convertir en un nou escàndol quan 'Der Spiegel' va revelar, dilluns, nous detalls del tràgic bombardeig.
Els pilots dels dos avions nord-americans van rebre informació inexacta o falsejada de Klein (...). Enfront de la quantitat de gent que hi havia la voltant dels camions, els pilots van sol·licitar permís per fer dues passades en vol rasant per dispersar la gentada, la qual cosa va ser denegada per Klein. El coronel va demanar que llencessin sis bombes, però només en van llençar dues.
(...) L'ocultació d'informació "no és un cas aïllat" pel 77% de la ciutadania alemanya, enfront del 19% que creu que sí. (...)
Significativament, l'anomenament d'un general ex cap dels barroers serveis secrets (BND), (...) com nou comandant en cap de les tropes a Afganistan apunta a un reforçament del secret.
Rafael Poch, El escepticismo alemán, La Vanguardia 9-12-2009.
L'ordenant de l'atac no serà jutjat
(...) El coronel Klein que va ordenar l'atac de Kunduz no serà perseguit judicialment, d'acord amb una decisió de la fiscalia anunciada l'abril. (...) La fiscalia va argumentar sobre les víctimes que, "en la mesura en que es trobaven amb els insurgents, podien ser atacades com combatents", la qual cosa podria establir un precedent.
El Govern alemany aquest mes ha acordat pagar als familiars de les víctimes, unes 450 persones, (...) uns 880 euros per persona, especificant que els diners se’ls lliure "sense que es reconegui cap obligació legal" de fer-ho. Abans, el Ministeri de Defensa va trencar les negociacions amb l'advocat alemany d'origen afgà Karim Popal, el qual representava a les víctimes. Popal, que demanava més diners, ha estat objecte (...) d'una "campanya de denigració" en diversos mitjans de comunicació alemanys. Els materials de la investigació del fiscal general sobre el coronel Klein han estat declarats en la seva major part secrets.
Rafael Poch, El presidente alemán justifica usar el ejército para fines comerciales, La Vanguardia 27-05-2010.