La Stasi de la RDA


(...) en tota dictadura hi ha un grapat d’herois; un grapat de traïdors; i una majoria immensa de benestants. (...)
[Els agents de la Stasi] van començar sent comissaris sense escrúpols amb llicència per torturar i, poc a poc, la repressió es va fer més difusa i subtil i també més sofisticada i amb ella els seus agents.
La Stasi va crear la seva pròpia universitat, en la qual es podia cursar inclús el doctorat, i va depurar científicament amb pautes cognitives i conductistes les seves pròpies tècniques.
[Per exemple] els seus analistes van assolir una notable eficàcia al traçar els "psicogrames" del dissident: les seves relacions i el seu punt feble. Amb ells van iniciar "la descomposició": descomposaven grups dissidents i després als individus.
Localitzaven el centre de la teva existència i el descomponia. Si la teva vida era la professió, "descomposició professional": hi havia metges als quals atribuïen errors i víctimes fins enfonsar-los; "descomposició ètica": la Stasi feia creure al grup dissident que el seu líder era un xivato fins desacreditar-lo.
"Descomposició familiar": es cercava o col·locava una estudiant o col·lega guapa o guapo en l'entorn del dissident per a que el seduís. És fàcil imaginar la resta.
I la descomposició continuava a la presó: col·locaven confidents entre els companys dels presos polítics ... Fins tornar-lo boig.
[Què fan ara els de la Stasi.] Quan hom aprèn a picar cops de colze, li va bé sempre ... Amb qualsevol règim! Hi ha individus que aposten per al poder des que neixen i la seva mateixa aposta els confereix una seguretat que aprofiten en qualsevol circumstància: en democràcia els ex Stasi continuen aprofitant aquesta confiança. Hi ha uns quants ex Stasi constructors amb èxit; empresaris d'informàtica, assegurances, banca, i moltes empreses de seguretat.
(...) Però a la RDA no els ha anat tan bé als ex repressors com a Bulgària, Rumania o Rússia: allí és que gairebé s'han hagut de reciclar.
Lluís Amiguet, entrevista a Joachim Gauk, "Los ex Stasi hoy triumfan como constructores y empresarios", La Vanguardia 11-11-2009.