President i cancellera d'Alemanya
(...) el president alemany, Horst Köhler, a Afganistan (...) es va esplaiar sobre els motius de l'ús internacional de l'exèrcit alemany: "Sabem que per a un país de la nostra mida, amb la seva orientació i dependència del comerç exterior, la intervenció militar exterior és necessària per defensar els nostres interessos; per exemple, unes vies comercials lliures o impedir la inestabilitat de regions senceres que afectarien negativament les nostres oportunitats comercials, els llocs de treball i els ingressos".
El problema és que la declaració de Köhler no té res a veure amb el que estableix la Constitució, l'article 87/a de la qual diu expressament que, "fora de la defensa, les Forces Armades només es podran emprar quan així ho autoritzi expressament la present Constitució ". Ja el 10 de novembre la cancellera Angela Merkel va justificar al Bundestag l'ús internacional del Bundeswehr en la necessitat de garantir "l'accés" d'Alemanya als recursos energètics mundials. Kóhler ha insistit en el mateix, la qual cosa ha motivat una denúncia judicial.
Rafael Poch, El presidente alemán justifica usar el ejército para fines comerciales, La Vanguardia 27-05-2010.
Dimissió, autocensura, doctrina oficiosa
El president alemany, Horst Köhler, va dimitir ahir per sorpresa. (...) visiblement emocionat, Köhler va sorprendre al país al llegir una breu declaració davant la premsa (...), lamentant "els malentesos en qüestions importants i delicades", que va suscitar una declaració del 21 de maig sobre la funció de l'exèrcit alemany en el món. El president (...) havia estat criticat per aquelles declaracions, però gairebé tot l'arc parlamentari ha considerat excessiva i exagerada la seva reacció. (...)
Com a reacció a les barbaritats del militarisme nazi, la Constitució regula un exèrcit fermament supeditat al Parlament i estrictament defensiu. (...) L'ús de l'exèrcit fora de les fronteres es un assumpte força impopular i constitucionalment molt fosc a Alemanya.
Que la declaració va ser molt aviat percebuda com inapropiada ho mostra el fet que les frases mencionades van ser omeses en diverses transcripcions oficials de l'entrevista. Però Köhler no es va desdir (...) La polèmica, va dir, resta tot el respecte a la institució presidencial, la qual cosa no li deixava altra opció que dimitir.
Malgrat que siguin inconstitucionals, les consideracions de Köhler són doctrina oficiosa. (...) Merkel ahir es va declarar desolada per la dimissió: "El vaig intentar convèncer, però lamentablement no ho vaig aconseguir, lamento profundament aquesta decisió".
(...) el Congrés de la CDU de novembre de 2006 va formular: "A l'era de la globalització, l'economia alemanya depèn més que mai de la llibertat d’accés als mercats i primeres matèries en el món. Les Forces Armades poden contribuir a les operacions internacionals per assegurar les rutes de comerç i l’accés a primeres matèries". El maig de 2008, el grup parlamentari CDU/CSU va establir en una resolució que "la seguretat energètica i el subministrament de primeres matèries també pot fer necessari l'ús de mitjans militars, per exemple per assegurar les infraestructures més vulnerables, com els ports, vies marítimes, oleoductes, etc".
Rafael Poch, El presidente de Alemania dimite tras vincular ejército e interés comercial, La Vanguardia 1-06-2010.