El Kalashnikov
Les armes sempre han estat, són i seran un negoci. Però el fusell s’assalt AK-47 és amb tota seguretat la gallina dels ous d’or. (...) s’ha convertit en l’arma de combat preferida en les més de 50 guerres que actualment es lliuren al món. (...)
Però el mateix inventor refusa l’ús que actualment s’està fent de la seva màquina de matar. Ell sempre recorda que el fusell d’assalt es va dissenyar per refusar la invasió nazi durant la Segona Guerra Mundial.
Gonzalo Aragonés, La nueva munición del AK-47, La Vanguardia 9-07-2006.
Inversions
L’any passat, les inversions en armament van arribar a 1’2 bilions de dòlars. (...)
L’informe del Sipri (Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm), (...) informa que EUA i la UE continuen “proporcionant grans quantitats d’armes a Orient Mitjà, malgrat que ja saben que es tracte d’una regió molt perillosa”.
Estocolm, Agències, El gasto mundial en armas superó el billón dedólares en el 2006, La Vanguardia 12-06-2007.
Venda de míssils a Kuwait, "per si de cas"
Washington vendrà a Kuwait míssils Patriot de darrera generació (...). Es tracte de 209 artefactes per un valor total de 900 milions de dòlars capaços d’interceptar míssils balístics de mitjà abast amb càrrega nuclear, química o bacteriològica. El Pentàgon va argumentar davant dels legisladors no alteraria l’equilibri militar de la regió. Segons fonts del Congrés, l’objectiu és “preparar-se davant la possibilitat que Iran pugui aconseguir l’arma nuclear”.
Reuters, Washington venderá misiles Patrior de última generación a Kuwait, La Vanguardia 12-08-2010.
Les armes nuclears d’Israel, destapades*
Al juny Jerusalem i Washington van mantenir contactes discrets sobre la política nuclear israeliana. Segons la filtració al diari ‘Haaretz, els EUA es van comprometre a mantenir la “superioritat estratègica israeliana”. O sigui, que l’Administració Obama accepta la posició israeliana segons la qual, mentre continuï l’estat de guerra i no es firmi la pau amb tots els països àrabs, els EUA consenten la política atòmica israeliana. Aquesta política va ser definida els anys 60 com “no reconèixer ni desmentir la possessió d’armes nuclears” i subratlla que “Israel no serà el primer a usar armes nuclears”. El rotatiu ‘Haaretz’ va escriure al juny: “Els EUA accepten que Israel té dret a mantenir armes nuclears com a part del seu poder de dissuasió”.
La filtració va provocar la ira dels EUA i en un missatge enviat a la presidència del govern israelià van recordar a Netanyahu que “es tracte del tema bilateral més delicat”.
Henrique Cymerman, Israel aclareix qui va revelar el seu secret nuclear, La Vanguardia 20-05-2011.