Omnipresència del FBI


Objectiu: impedir que els arribi a casa
L’objectiu prioritari de la DEA [Drug Enforcement Administration d’EUA, cos antidroga del FBI] és aturar el flux de la droga als països estrangers, impedint que arribi a la seva destinació americana. Quan la DEA va néixer [1 de juliol de 1973], ja va obrir 45 oficines a 31 països. Avui, hi ha agents de la DEA pràcticament arreu del món.
(...) Els seus agents han après que fins i tot s’han de malfiar dels ‘estupas’ –brigades antidroga-, perquè alguns d’ells poden ser objecte de corrupció.
Antoni Batista, Agents del FBI investiguen sobre el tràfic de drogues a Barcelona, Avui 24-02-1987.

No lligar
El cos antidroga del FBI [DEA] té molts punts d’intersecció amb els sistemes de funcionament de l’espionatge. Probablement (...) els seus homes són més espies que policies. (...).
Cada home de la DEA té un estol d’informants i confidents, a vegades pagats, i quan és possible es practica l’habitual estratègia de la infiltració d’un agent a les xarxes de l’hampa de la droga.
Quan s’opta per aquest sistema perillós, la normativa d’actuació dels funcionaris és implacable, tan pel que fa a la comunicació amb la base, com pel que té a veure amb la pròpia seguretat de l’agent. Se li arriba a recomanar fins i tot que no intenti lligar amb senyores relacionades amb els mafiosos i que vagi amb compte que no el detingui un policia per detectar la seva veritable identitat i comunicar-la als delinqüents.
A.B., Mètodes de funcionament paral·lels a l’espionatge, Avui 24-02-1987.