Depredadors i pirates


El dret internacional del mar, invent i imposició occidental de l’època colonial, va perdent la seva universalitat i vigència (...) La seguretat en el mar és, en els mars musulmans de l’Índic i d’Indonèsia i Malàisia quelcom cada cop més difícil d’aconseguir.
La flota pesquera espanyola (...) és depredadora hiperactiva, extermina els recursos pesquers dels set mars. Els vaixells espanyols han estat perseguits en el Gran Sol a Canadà, al Marroc, en el banc saharià i ara a l’Índic.
Les companyies navilieres espanyoles, basques i catalanes entre altres, que en el seu dia van participar en el tràfic negrer, ara han de pagar rescats per a que aconseguim seguir menjant ventresca i proteïnes de prestigi, a baix preu. Pretendre que l’Armada Espanyola o la OTAN ens garanteixin la ració de llagostins amb “fino” andalús es converteix en un consum d’alt risc, un conflicte ‘light’ del xoc de civilitzacions.
Mario Gaviria, Piratas musulmanes y pateras, La Vanguardia 27-04-2008.


Sobrepesca extrangera
(...) L'Alakrana és un dels tonyinaires espanyols i el paguem tothom: quatre milions d'euros de subvenció europea a la pesca els varem ficar aquí enlloc de recolzar a pescadors artesanals. (...) En un sol viatge carreguen 3.000 tones de tonyina, uns 60 milions de llaunes: una per a cada espanyol (i en sobren). Repartides entre els 2,5 milions de somalis que passen gana cada dia, tindrien fins a 25 llaunes de tonyina per cap...
(...) ells ja vivien decentment de la seva pesca artesanal..., però els nostres tonyinaires espleten la seva pesca: arruïnats, els somalis passen gana.
[I per això es converteixen en pirates?] Per força! Però, pirates ells?: nosaltres rampinyem allí, protegits per les nostres corbetes... que també costegem vostè i jo.
[Doncs que cara surt una llauneta de tonyina...] La paguem diverses vegades: sumi subvencions, dispositiu de l'exèrcit (100 milions d'euros), rescat dels mariners..., més els euros que enviem amb les ONG per pal·liar la gana que ja hem provocat...
(...) Els "pirates" han retirat a les grans flotes pesqueres a alta mar, i torna a haver pesca per als pescadors artesanals! Venen les seves captures en mercats locals per 150 euros, i amb això viuen amb decència.
Víctor-M. Amela, entrevista a Gustavo Duch, "Acabamos pagando varis veces cada latita de atún", La Vanguardia 25-03-2010.