Somàlia, abocador de residus contaminants


El govern d’EUA vinculava els islamistes somalis amb Al Qaeda malgrat la manca d’evidència. Tot el contrari, la UCI (Unió de Corts Islamistes) havia constituït l’únic govern relativament estables des de la caiguda del dictador Siad Barre el 1991, acabant amb els ‘senyors de la guerra’ i instaurant l’ordre durant uns mesos en aquell caòtic país(...) Un cop més, la guerra contra el terrorisme havia convertit un territori relativament estable en una de les “pitjors crisis humanitàries del planeta”, segons la ONU.
(...) la pirateria somali havia nascut, en un primer moment, com reacció a la contínua pesca il·legal que espletava les seves aigües, duta a terme per vaixells de diferents nacionalitats, i als residus tòxics abocats a les seves costes per empreses europees i asiàtiques, principalment, que se’n desfan a preus irrisoris(...) “companyies europees van trobar a Somàlia un lloc on desfer-se de forma molt barata dels seus residus altament contaminants. Mentre a Europa pagarien uns mil dòlars per desfer-se de cada tona de residus, a Somàlia ho fan per dos dòlars i mig”.
(...) els somalis van descobrir en aquest mode de vida una font d’ingressos molt més gran del que pensaven i, amb els anys, van anar modernitzant i professionalitzant la seva forma d’actuar.
José Cendón, En tierra de piratas, hambre y guerra, Magazine 1-02-2009.