Pirates: navegants experimentats, finançats per inversors.


Els pirates són ex pescadors o guardacostes experimentats en la navegació els quals sorgeixen de la misèria, la guerra i la manca de treball (en els seus millors caladors avui feinegen els vaixells occidentals)(...)
Els pirates estan finançats per homes de negocis locals que inverteixen en les operacions anticipant els diners de la gasolina i la manutenció d’assaltants i hostatges(...)
Un saqueig econòmic [de 18 a 30 milions de dòlars fins octubre de 2008] que si ha mobilitzat a la comunitat internacional. Mentre cada dia resulta més difícil que les Nacions Unides i els països occidentals s’ocupin de la tragèdia somali i dels seus ciutadans, els pirates han aconseguit que 14 països (...) enviïn vaixells de combat al golf d’Aden per protegir aquesta ruta comercial, combatre la pirateria i deixar feinejar a les flotes estrangeres. Ha estat una decisió en la qual ha participat amb entusiasme Espanya.
Un entusiasme molt diferent del que es viu a l’ONU, on totes les operacions de pau que s’han proposat han fracassat(...)
Bru Rovira, Peor que en 1992, Magazine 1-02-2009.