Rússia


Poblacions turístiques i grans ciutats
(...) es tracte d’una xarxa que s’ha vingut dedicant a cometre tot tipus de delictes, principalment el blanqueig de diners i l’extorsió, però també (...) assassinats per encàrrec o els segrests.
Se sap que des de fa anys que Espanya està sent base d’operacions per a organitzacions mafioses procedents de països de l’Est, en especial Rússia (...) El boom immobiliari d’una etapa que s’està tancant va facilitar la instal·lació d’aquests grups en alguns dels pols d’atracció turística més coneguts d’Espanya (...) [l’organització que ha caigut tenia] interessos a Mallorca –Palma i Calvià-, Marbella, Màlaga i Alacant (...).
El FBI i els serveis d’intel·ligència d’Alemanya i Suïssa van proporcionar dades per a la investigació, en especial sobre moviment de capitals controlats pels capos (...) En aquest mapa d’actuacions de la xarxa també apareixen Barcelona i Madrid, com grans centres operatius.
José María Brunet, Caen veinte capos de una red de la mafia rusa con tentáculos a escala mundial, La Vanguardia 14-06-2008.


Llacunes de la justícia beneficioses per a la màfia

(...) quatre importants líders mafiosos han abandonat les presons espanyoles el darrer mes. Entre ells, Zakhar Kalashov, detingut fa quatre anys i a l'espera de sentència després del seu judici el novembre davant l'Audiència. La posada en llibertat de Kalashov s'ha degut a que vencia el termini de la seva presó preventiva. Però el judici celebrat per l'assumpte en que estava implicat (...) havia acabat el 2 de desembre, sense que s'hagi dictat sentència. La fiança per a Kalashov es va fixar en 300.000 euros i va ser dipositada en poques hores. Els investigadors i la Fiscalia segueixen amb preocupació la tardança del fallo. Temen que la màfia russa es torni a beneficiar de les llacunes de la justícia.
Sergio Heredia/José María Brunet, Golpe europeo a la mafia rusa con 24 detenidos en España, La Vanguardia 16-03-2010.

L'Audiència Nacional ahir va condemnar a set anys i sis mesos de presó a Alexander Kalashov, considerat el líder de la màfia ruso-georgiana desarticulada amb l'operació Avispa el 2005. La pena imposada es refereix a un delicte de blanqueig de capitals, mentre altres cinc acusats han estat condemnats a penes d'entre dos i cinc anys. No obstant, tots han resultat absolts del delicte d'associació il·lícita que els va atribuir la Fiscalia. La sentència condemna també a Kalashov a una multa de 20 milions d'euros i acorda la seva expulsió quan hagi complert tres quartes parts de la pena.
J.Mª Brunet, La Audiencia Nacional condena a siete años al líder de la màfia rusa, La VAnguardia 2-06-2010.


Blanqueig als bancs d’EUA
(...) la criminalitat organitzada russa, històricament ha blanquejat enormes sumes de diners en la banca d’EUA i més especialment en la de Nova York. (...) Espanya, ha estat escenari de cimeres mafioses destinades a recolzar polítics en la seva carrera vers el Kremlin (...).
El fiscal espanyol va alertar, (...) sobre les raons per les quals havia de preocupar-se de la criminalitat russa. Va senyalar el control tremendo que exerceix sobre certs sectors estratègics de l’economia mundial, com l’alumini. (...)
(...) es sabut que 15.000 milions de dòlars procedents de Rússia van ser blanquejats en bancs de Nova York durant 1999, segons una incòmoda filtració sobre la qual encara avui es guarda un estrany silenci.
Per altra banda, queda la sospita, també en el 1999 (...) que la màfia russa instal·lada a EUA venia emprant de feia anys la tapadora d’empreses en principi lícites per fer arribar diners als polítics nord-americans.
Eduardo Martín de Pozuelo, Washington y Madrid temen vínculos de la mafia rusa con el Kremlin, La Vanguardia 20-12-2010.

Altres articles: