29 milions d’euros barats


Luis Roldan (...) ex director general de la Guardia Civil, cancelarà el seu deute amb la justícia el març de 2010 (...). Dels 31 anys de presó als quals va ser condemnat pel Tribunal Suprem, n’haurà complert una mica menys de 15 (...).
L’ex cap de la Guardia Civil ha salvat el seu botí. Aconseguirà la llibertat sense haver pagat a l’estat els 19 milions d’euros als quals va ser condemnat en concepte de responsabilitat civil ni retornat 10 milions d’euros que amagava el 1993 en els seus comptes suissos (...). Una fosca fortuna, producte de les comissions d’obres que li van pagar els constructors de les casernes (...).
Roldan assegura que (...) l’ex agent d’Interior que el va ajudar a fugir i amagar la seva fortuna, es va quedar amb els diners. Però ningú (...) creu l’home que va enganyar tothom, que va cometre des del càrrec nombrosos delictes (malversació, suborn, estafa ...) i es va inventar un rosari de títols universitaris. (...).
La vida de Roldan a la presó ha tingut diferents etapes. (...) el pres que havia manat 75.000 guàrdies civils va estar durant més d’una dècada en un pavelló privat de la presó de dones de Brieva (Àvila). La porta de la seva cel·la sempre era oberta. (...) Va renunciar sortir a passejar pel pati exterior ja que el primer dia que es van sentir els seus passos les preses li van abocar botelletes d’aigua i orina.
Durant sis anys, vuit policies dormien a la presó en torns de vuit hores per vigilar-lo. Compartia berenars amb els agents, jugaven a les dames i aguantaven les seves bromes.
José María Irujo, Roldán salva el botín, El País 12-07-2009.