Immunitat i desprotecció


Tenen immunitat general i se’n beneficien d’ella. Efectius de la policia de la missió de Nacions Unides a Kosovo (Unmik) i forces de l’OTAN en aquesta mateixa província sèrbia (Kfor) participen en l’explotació sexual de dones sense rebre cap càstig, va denunciar ahir la direcció de la secció espanyola d’Amnistia Internacional, Esteban Beltrán (...).
No només se les prostitueix, sinó que se les “segrestra, tortura, amenaça i reclou”(...) Fins ara, 52 militars han estat repatriats per conductes d’aquest tipus (...).
Després de l’arribada de més de 40.000 membres de la Kfor i centenars de la Unmik al juliol de 1999 a Kosovo al finalitzar la guerra es van observar notables concentracions de prostitució organitzada als voltants dels llocs amb major nombre de tropes estacionades (...) essent els militars la majoria dels clients, alguns dels quals sembla que també estaven implicats en el procés de tràfic (...).
Quan arriben a la província sèrbia administrada per la ONU, procedents de Moldàvia, Romania i Ucraïna, aquestes dones esperen trobar-se amb la promesa per la qual van sortir de les seves cases: un treball en un altre país(...) en la majoria de casos ni tan sols ho denuncien “perquè no troben protecció per part de les autoritats”.
Yolanda Monge, Comercio sexual de la OTAN y la ONU en Kosovo, El País 7-05-2004.