Itàlia



El gran motor del sud
Independentment del poder polític d’avui, les màfies aconsegueixen condicionar els governs, bancs i contractes.
(...) Polítics no corruptes estan condicionats: la Camorra té des de les empreses de transport fins la producció del pa o la gestió dels funerals. Digui’m si un polític pot prescindir del poder criminal. És impossible.
L’Estat diu que són la major empresa italiana. No es pot canviar el devenir de les coses sense que l’aparell financer o les grans empreses no excloguin a les empreses que no demostrin que la seva producció i el seu capital no és criminal. I amb crisi és impossible. La crisi és el major patrocinador de les màfies.
(...) per inserir-se  en el teixit econòmic els seus agents comercials ofereixen tot tipus de productes a preus amb descomptes superiors als dels agents honestos. La màfia viu sobre la conveniència i no sobre les armes.
(...) malgrat ser racistes, van donar un territori a la màfia nigeriana (...)
(...) No hi ha projecte de desenvolupament real. I la màfia que enverina el territori també és el gran motor laboral del sud.
(...) El més greu són els residus tòxics que la màfia importa de tot Itàlia. A Nàpols l’augment del càncer és impressionant.
Justo Barranco, entrevista a Roberto Saviano, “La mafia vive sobre la conveniencia, no sobre las armas”, La Vanguardia 6-02-2009.

Immobiliàries i narcotràfic
La Camorra napolitana sempre ha mostrat interès per Espanya, i Barcelona i la Costa Brava  s’estan convertint en còmoda sucursal pels camorristes, els quals es lliuren al narcotràfic i a blanqueig de diners a través d’inversions immobiliàries.
(...) Ells van a qualsevol lloc on hi hagi una economia que es desenvolupa o està en auge, on s’obren nous mercats, on detecten una legislació fiscal que pot ser-los favorable (...)
Espanya presenta diversos atractius (...) tant la delinqüència local com la llatinoamericana s’han avingut a cooperar amb la màfia (...) el desaforat auge de la construcció (...) ha permès als ‘capos’ reciclar diner negre del narcotràfic comprant hotels, centres comercials i pisos. A més (...) l’aïllament a la presó, per a que no puguin seguir gestionant negocis il·lícits des de la presó (...) no existeix en la llei espanyola.
María Paz López, La Camorra vive bien aquí, La Vanguardia 6-02-2009.