Actuacions discutides


Degut a la mateixa naturalesa de les accions militars, és freqüent que sovint siguin discutides.

Els articles d'aquest tema són:


Cursos nuclears a EUA
Diversos investigadors de la central nuclear israeliana de Dimon acusen a Washington de dificultar la seva entrada a EUA. (...) "Fins ara i durant desenes d'anys hem viatjat sense problemes a cursos de química, física enginyeria nuclear a universitats nord-americanes".
El professor (...) especialista en energia atòmica, va precisar que "per primera vegada, l'administració nord-americana gairebé no ns ven cap material pel reactor de Dimona".
A Dimona afirmen que es tracte d'un boicot no oficial. Els nord-americans demanen informació exacte sobre el destí de cada peça. (...)
Amb Índia i Pakistan, Israel no ha signat el conveni de no proliferació [nuclear]. Malgrat que posseeix més de 200 caps atòmics no confirma ni desmenteix l'existència d'aquest arsenal. Aquesta opacitat es sustenta en la promesa que "Israel mai serà el primer en utilitzar l'arma nuclear". La Casa Blanca, des de l'època de Nixon, ha respectat l’ambigüitat israeliana. (...) L'arsenal israelià és una "pòlissa d’assegurança" per dissuadir als seus enemics. (...)
Egipte i la Lliga Àrab, per la seva banda, exigeixen a EUA que recolzi un Orient Mitjà net d'armes nuclears. El vicepresident del consell egipci d'Assumptes Exteriors (...) va declarar que "la seguretat del món no és estable amb tantes armes nuclears a mans de les superpotències, així com d'Índia, Pakistan, Corea del Nord i Israel".
Henrique Cymerman, Washington frena la entrada a físicos isaraelíes, La Vanguardia 8-04-2010.


Una jove valenta
Una jove soldat de 23 anys, Anat Kamm, va copiar dos mil documents militars classificats i els va lliurar al diari 'Haaretz' (...). Kamm està en arrest domiciliari des del desembre i ha estat acusada d’atemptar contra la seguretat nacional. Les dades van servir per a un reportatge sobre les execucions extrajudicials de militants palestins a Cisjordània el 2008. Kamm servia en l'oficina del general Naveh, responsable de donar les ordres.
Ap, Una soldado isaraelí destapó asesinatos de palestinos, La Vanguardia 9-04-2010.


(...) aquestes enormes xifres [de les despeses militars] no han estat suficients per derrotar als enemics més amenaçadors d'Estats Units. Al Qaeda, talibans i pirates somalis són a la ment de tots el que s'ocupen de la seguretat. (...)
Els talibans han obligat a l'exèrcit més gran i tecnològicament avançat del món a cercar alternatives de diàleg i concertació, ja que és obvi que la seva derrota militar és impossible o massa onerosa en vides i costos. Els pirates que operen en el Golf d'Aden continuen fent de les seves malgrat d'haver-se d'enfrontar amb la flota multinacional més sofisticada del nostre temps.
Moisés Naím, El País 7-02-2010.